ToniTuomanen Realistinen optimisti: tulevaisuutta kirjoitetaan tänään.

Joulua vietetään myös yksin

Joulu, sekä kristikunnan että markkinavoimien suuri juhla, on jälleen saapumassa sydämiimme. Lähes kaikilla suomalaisilla on siihen jonkinlainen tunneside. Joku muistaa kaiholla lapsuuden jouluja, joku stressaantuu kauppojen markkinahumussa, joku miettii riittävätkö rahat kelvolliseen jouluun.  Monelle joulu on kuitenkin onnellisen yhdessäolon juhla, jota vietetään perheen ja läheisten parissa.

Yhteiskunnassamme elää paljon myös niitä, joilla ei perhettä ja läheisiä sukulaisia ole. Joulu näyttäytyy heille ulkopuolisuuden, kenties yksinäisyydenkin retriittinä. Yli miljoona suomalaista asuu yksin, eikä kaikille ole luvassa joulunviettoa sukulaistenkaan luona. Ne, jotka kokevat yksinäisyyden masentavana, kärsivät erityisesti suurten juhlapyhien aikaan, kuten jouluna ja juhannuksena.   Näinä juhlapäivinä masennus ja yksinäisyys voivat kärjistyä jopa vaarallisella tavalla.

Kaikki yksin olevat eivät onneksi sairastu vakavaan masennukseen, mutta ulkopuolisuuden tuntu jouluhälinän keskellä voi olla konkreettinen. Jouluaattona, kun kaupat sulkevat ovensa ja ihmiset asetuvat koteihinsa, voi matka seuraavaan arkipäivään tuntua pitkältä.

Köyhille ja syrjäytyneille järjestetään omia joulujuhliaan, mutta erityisesti yksinäisille ei. Jos yksinelävällä sattuu olemaan vuorotyö, hän yrittää päästä jouluksi töihin. Moni yksinäinen voi puolestaan odottaa hartaasti läpi joulupyhien arjen alkamista, tuntien itsensä Dickensin Joulukertomuksen kärttyisäksi Scroogeksi .  Paitsi että moni yksinäinen ei ole rikas.  

Hohdokas sinkkuelämä ei tunnu hohdokkaalta joulupäivän hiljaisuudessa, kun sosiaalinen mediakin täyttyy pelkistä hyvänjouluntoivotuksista ja kavereiden joulukuvista.  Nykyisin onneksi tilanne on siinä mielessä parempi, että monet ravintolat ja elokuvateatterit ovat avoinna myös läpi joulun. Kantakapakka voi olla yksinäiselle keidas keskellä joulupyhien autiutta.

Joillekin yksinäinen joulu voi olla uusi ja hämmentävä asia, jopa häpeän aihe. Takana voi olla avioero, ja lapset ovat puolison luona. Eräs nainen kertoi kokeneensa häpeää ensimmäisenä yksinäisenä joulunaan avioliiton päätyttyä. 

Yksin joulua viettävä ei kuitenkaan ole kummajainen, vaan yleisempi kuin moni tietääkään. Onnellinen on se, joka voi itse valita milloin on yksin ja milloin ihmisten seurassa, onneton se joka ei voi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Yksinäisyyttä kavahdetaan kuin ruttoa. Monta aattoa ja joulupäivää olen itsekseni viettänyt enkä ole seonnut.

Minusta joulu ei tavallisesta viikonlopusta juuri eroa. Median joulutuputusta ei ole pakko kuunnella, muutakin tarjontaa on. Autolla ajellessa tosin en radiota viitsi kuunnella.

Toki pääsen ystävien ja sukulaisten luo ettei ne pyhät niin pitkiä ole kuin jollain toisella. Niin ja tansseja on tarjolla Tapanina.

Loistavia päiviä vaikkapa syventyä hyllyssä lukemista odottaviin kirjoihin.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Näin yksinelävää joulu ei enää heilauta pätkääkään.
Sukulaisille ilmoitin jo vuosia sitten, että keneltäkään en odota mitään joululahjoja, ja kenellekään en niitä osta. Hyvin toimii, joulustressi ei vaivaa, en osta ja minulle ei osteta tarpeetonta krääsää.
Lapsiperheet toki ovat asia erikseen kun pikkulapsille joulu tärkeä.
Jokainen taaplaa tyylillään.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Joulu ei edes ole Kristillinen juhla. Oikeastaan vain pääsiäinen on.
Alkuseurakunta ei katsonut tarpeelliseksi muistella Jeesuksen syntymää, kuolemaa kylläkin. Jeesus ei edes syntynyt joulukuun 25. Sehän oli keisarien yleinen syntymäpäivä. Tiettävästi Jeesus syntyi lokakuussa.

Ja vain kristikunta voi olla niin tyhmä että tarjoaa juutalaisen miehen syntymäpäivillä sikaa ja vieläpä korottaa sen joulupöydän kunkuksi:).

Jakaa lahjoja itselleen, lapsilleen ja sukulaisille ja ystävilleen ja muille joita pitävät tärkeinä. Lahjathan kuuluisi Jeesukselle. Ja jos olen oikein raamattua ymmärtänyt haluaisi Jeesus että nämä lahjat annettaisiin köyhille ja sairaille ja puutteenalaisille ja yksinäisille toisinsanoen heille jotka kärsivät heille joita Jeesus kutsuu vähimmiksi veljikseen.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Pakania oli varmaankin helpompi käännyttää, kun heidän vanhoihin tapoihin ei turhan paljon puututtu. Joulu ja juhannus ovat talvi- ja kesäpäivänseisauksen juhlia ja pitäisi siirtää 21. päivälle. Sadonkorjuun päätösjuhlat vaihtelivat kai vuosittain ja ainakin alueittain, joten niitä oli vähän mahdotonta adoptoida.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa